Πολιτιστικό Σοκ Καί Για Τις Δυο Πλευρές

Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους -μεταξύ άλλων- και διαφορετικά υλικά ενδυμασίας. Χρησιμοποιούσαν πλεκτά και λεπτά υφασμάτινα ρούχα σε αντίθεση με τους ντόπιους που χρησιμοποιούσαν κυρίως υφαντά ρούχα και εσώρουχα. Επίσης, η ύπαρξη νυχτικών ήταν κάτι αδιανόητο όπως και η χρήση πολύχρωμων ρούχων που οδήγησε στην υιοθέτηση του όρου «παρδαλές» ως υποτιμητικό.

Παλαιότερα τα στρώματα φτιαχνόταν από καλαμποκόφυλλα και από σικαλίσια καλαμιά μέσα σε ραφτό σάκο. Αργότερα εμφανίστηκαν στρώματα γεμάτα με βαμβάκι ή μαλλί. Νεοτερισμός ανεξήγητος για τους ντόπιους ήταν και οι κουρτίνες στα παράθυρα. Ιδίως τα δαντελένια κουρτινάκια ήταν κάτι που προκαλούσε πειρακτικά σχόλια.
Ακόμη, στην προσεκτική ατομική καθαριότητα των γυναικών και τα μοντέρνα ήθη τους όπως το κάπνισμα ή το γεγονός ότι σύχναζαν σε καφενεία οφείλεται ο χαρακτηρισμός «παστρικιά».
Τέλος, ο ορισμός συνόρων στα οικόπεδα των προσφύγων ήταν επίσης κάτι που προκαλούσε πολλά σχόλια. Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες φρόντιζαν να οριοθετήσουν τις αυλές τους πολλές φορές πριν καν ξεκινήσουν το χτίσιμο του σπιτιού σχολιαζόταν πολύ από τους ντόπιους.
(Μαρτυρίες Δαρκούδη Ζαχαρία -Αντωνίου Χατζηχανίδη)

Advertisement

About asimantiellada

Ιστορίες & αφηγήσεις από το παρελθόν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: