Λίγα λόγια για το ιστολόγιό μας

Η ιδέα για τη δημιουργία του blog μας παρουσιάστηκε σ΄ένα παιδικό πάρτυ γενεθλίων.
Η κουβέντα των γονέων γύρισε στους παππούδες μας, τις εμπειρίες και τα λεγόμενά τους. Οι ιστορίες διαδέχονταν η μια την άλλη: ιστορίες προσφύγων, στρατιωτών στους πολέμους, απλών ανθρώπων περασμένων εποχών που πέρασαν δυσκολίες που σε εμάς τους σύγχρονους γονείς και οικογενειάρχες θα έμοιαζαν ανυπέρβλητες…
Προς το τέλος της κουβέντας η κυρία Δέσποινα μας είπε: «Παιδιά, αυτές οι ιστορίες είναι πολύτιμες. Είναι κρίμα να χαθούν. Να τις καταγράψετε σ΄ ένα τετράδιο ώστε να μείνουν και για τα παιδιιά σας.»
Το επεξεργαστήκαμε λίγο, και σιγά σιγά η ιδέα άρχισε να γίνεται πιο σύνθετη: Αν φτιάχναμε ένα blog όπου θα μπορούσε ο καθένας να μπαίνει και να καταθέτει εμπειρίες των προγόνων του, θα δημιουργούσαμε μια τράπεζα πληροφοριών που θα μπορούσε να λειτουργήσει πληροφοριακά, εκπαιδευτικά, διδακτικά. Σ΄ αυτό θα προβαλλόταν η νεότερη και σύγχρονη ιστορία μας όπως βιώθηκε από τους καθημερινούς ανθρώπους. Άγνωστα περιστατικά της ζωής των «κομπάρσων της ιστορίας» θα δημιουργούσαν ένα μωσαικό γνώσεων για τους νεότερους!
Καλό ακουγόταν!
Κατόπιν, άρχισε η συλλογή πληροφοριών από τους κοντινούς μας συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Σχεδόν όλοι είχαν κάτι να καταθέσουν. Πολλοί μας εξομολογούνταν ότι έμαθαν πράγματα που δε γνώριζαν για τους προγόνους τους, άλλοι συμπλήρωσαν τις υπάρχουσες πληροφορίες τους. Όλοι πάντως βρήκαν διασκεδαστικό κι ενδιαφέρον το ν΄ ανασύρρουν και ν΄ αναδείξουν βιώματα των προγόνων τους που είχαν κάτι να πουν. Κοντά σ΄ αυτούς και τα παιδια τους έμαθαν το γεννεαλογικό δέντρο τους, ονόματα προγόνων που δεν γνώριζαν, άκουσαν αφηγήσεις που έμοιαζαν με παραμύθια.
Πιστεύουμε ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο μπορούμε να μάθουμε καλύτερα τις ρίζες μας, να διδαχτούμε από τα παραδείγματα θάρρους και κουράγιου που επέδειξαν οι παλαιότερες γενιές και ν΄αναδείξουμε ψήγματα ιστορίας άγνωστα στους πολλούς!
Θα χαρούμε να μοιραστείτε τις δικές σας ιστορίες με τους επισκέπτες του blog μας.