Μια σύγχρονη τεχνίτρα τιμά τους Αγίους μας

Κόλλυβα φτιάχνουμε όχι μόνο για τους κεκοιμημένους αλλά και προς τιμήν των Αγίων μας την ημέρα της γιορτής τους.

Πάνω στα κόλλυβα αυτά δε σχηματίζουμε το σημείο του σταυρού όπως κάνουμε για τους κεκοιμημένους, αλλά την εικόνα του Αγίου με διάφορα υλικά όπως κανέλα και φυσικά χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω από κοντά την κυρία Χ. Κ. από τη Λεπτή του Βορείου Έβρου, η οποία συνηθίζει εδώ και περίπου δέκα χρόνια να τιμά τους Αγίους φτιάχνοντας τα κόλλυβά τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η αγάπη της και η ευλάβειά της προς κάποιους Αγίους την έκαναν να σκεφτεί και να «εφεύρει» έναν ξεχωριστό τρόπο, τον οποίο αξίζει νομίζω να παρουσιάσουμε ώστε να γίνει γνωστός σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Η κυρία Κ. Χ. μου ζήτησε να διατηρήσουμε την ανωνυμία της και δέχτηκε μετά χαράς να μοιραστεί μαζί μας την «τέχνη» της ετοιμασίας των κολλύβων προς τιμήν των Αγίων. Αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο (3 μήνες περίπου) για να ολοκληρώσει τη μορφή του Αγίου που φτιάχνει με διάφορες χάντρες μικρές και μεγάλες, διαφόρων χρωμάτων τις οποίες κολλάει μια-μια με πολλή υπομονή πάνω σε καμβά όπου έχει τυπωθεί προηγουμένως η μορφή του τιμώμενου Αγίου.

Να ευχαριστήσω πολύ την Ι.Κ. για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που μου έστειλε. Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά, οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους και δείχνουν ένα ένα τα βήματα που ακολουθεί η κυρία Χ. Κ. για να ολοκληρώσει τα κόλλυβα και τον στολισμό του ταψιού. Κάθε χρόνο επιμελείται και φροντίζει να στολίζει με διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο τα κόλλυβα των Αγίων, ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη πιο ψηλά!

Όλα τα υλικά πάνω στο ταψί είναι βρώσιμα εκτός από την εικόνα του Αγίου, την οποία αφαιρεί πριν μοιράσει τά κόλλυβα στους πιστούς και την φυλάει για να την ξαναχρησιμοποιήσει την επόμενη χρονιά στη γιορτή του Αγίου. Τα λουλουδάκια και τα φυλλαράκια τα φτιάχνει με ζαχαρόπαστα, τα χρωματίζει με διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής και τα αφήνει 3-4 μέρες να στεγνώσουν πριν τα τοποθετήσει στο ταψί.

Να ευχαριστήσω θερμά την κυρία Χ. Κ. που μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της μοναδικής τέχνης και τεχνικής της. Οι πιστοί που επιθυμούν, μπορούν να ακολουθήσουν τα ξεχωριστά αυτά βήματα για να τιμήσουν τους Αγίους που επιθυμούν και ευλαβούνται ιδιαιτέρως, κάνοντας τα κόλλυβά τους κατ’ αυτό τον τρόπο.

Σας παραθέτουμε φωτογραφίες από τη διαδικασία της προετοιμασίας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν!

Ευχαριστούμε την κ. Χ. Κ. που μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της τέχνης της! Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Οδατζίδου για την επιμέλεια του άρθρου και την Ι. Κ. για την συγκέντρωση των φωτογραφιών!

About asimantiellada

Ιστορίες & αφηγήσεις από το παρελθόν

Ένα σχόλιο

  1. ΜΑΡΙΑ

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ.

    Μου αρέσει!

    • Κύρια Μαρία καλησπέρα σας. Σας ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά δυσκολεύτηκαν λίγο να βρω την κυρία που κάνει τα κόλλυβα. Λοιπόν, μου είπε ότι για την αγιογραφία παίρνει την εικόνα και την εκτυπώνει σε καμβά (σε φωτογραφείο ή εξειδικευμένο φωτοτυπικό κέντρο) Τα πρόσωπα που βλέπετε είναι όπως εκτυπώνονται στον καμβά και είναι το μόνο σημείο που δεν καλύπτεται από χάντρες. Κατόπιν, κολλάει τις χάντρες στον καμβά σαν να κάνει ψηφιδωτό ακολουθώντας τα χρώματα της εικόνας. Αυτό είναι χρονοβόρο και μπορεί να πάρει μήνες. Όταν τελειώσει, κόβει στο περίγραμμα την εικόνα και είναι έτοιμο για χρήση. Πριν μοιραστούν τα κόλλυβα, αφαιρεί την αγιογραφία και την κρατά για μελλοντική χρήση. Αυτά μου μετέφερε. Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή σας επιτυχία!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε