Καταγραφή μαρτυριών

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ;
Αν σκοπεύετε να καταγράψετε κάποια εμπειρία, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες:
– Πριν κανονίσουμε ένα ραντεβού εξηγούμε τον σκοπό της έρευνάς μας στο πρόσωπο από το οποίο θα πάρουμε συνέντευξη και σιγουρευόμαστε ότι δέχεται να συμβάλλει στην συλλογή των ιστοριών. Αν τον αφήσουμε να προετοιμαστεί μια – δυο ημέρες θα είναι πιο πιθανό να τον συναντήσουμε καλύτερα προετοιμασμένο απ΄ ότι αν τον «αιφνιδιάσουμε».
– Οι πληροφορητές σας καλό είναι να έχουν ζήσει τα γεγονότα «από πρώτο χέρι», να θέλουν να τα μοιραστούν και να έχουν καλή μνήμη. Δεν έχει σημασία αν είναι άνδρες ή γυναίκες, ντόπιοι ή μετανάστες, πλούσιοι ή φτωχοί, διανοούμενοι ή αγράμματοι.
– Κατά τη συνέντευξη δείχνουμε συμπάθεια, σεβασμό και κατανόηση γι΄ αυτά που μας λεν. Δε μιλάμε συνέχεια και δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας. Η φλυαρία μας θα έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πληροφορητή και την απροθυμία του να συνεργαστεί μαζί μας. Επίσης, αν ο πληροφορητής δείχνει ότι δε θέλει ν΄ απαντήσει σε κάποια ερώτηση αφήνουμε τη συζήτηση να κυλήσει και δοκιμάζουμε διακριτικά ακόμη μια φορά. Ενθαρρύνουμε τον συνομιλητή μας να χρησιμοποιήσει τη δική του ορολογία και κατόπιν την υιοθετούμε κι εμείς.
– Ξεκινούμε τις ερωτήσεις με εκφράσεις όπως: «Πείτε μου τι ξέρετε για…», «Τι νιώθατε όταν…», «Πώς βιώσατε το…»
– Αν μπορούμε φροντίζουμε η συνέντευξη να γίνει σε οικείο μέρος, με χαλαρή ατμόσφαιρα και ησυχία. Ένας καφές, ένα κέρασμα και αύθονος χρόνος στη διάθεσή μας βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος που προδιαθέτει για συζήτηση εκ βαθέων. Κλείνουμε τα κινητά και ….. ξεκινάμε!
– Για την καταγραφή της συζήτησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψηφιακό μαγνητόφωνο, βιντεοκάμερα ή κάποιο κινητό ή tablet καλά φορτισμένο και με αύθονο χώρο μνήμης. Πάντα κάνουμε μια δοκιμή πριν ξεκινήσουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία θα καταγραφούν χωρίς προβλήματα.
– Μόλις τελειώσει η συνέντευξη δε βιαζόμαστε να φύγουμε. Πολλές πολύτιμες πληροφορίες δίνονται εκείνη ακριβώς την ώρα. Τότε μπορούμε να ρωτήσουμε αν έχουν φωτογραφίες ή άλλα τεκμήρια, αν γνωρίζει άλλους πληροφορητές, αν θα ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο επόμενης συνέντευξης. (Αυτό είναι πολύ χρήσιμο ώστε να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας αν στην πορεία δούμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον πληροφορίες ή διευκρινήσεις.) Μόλις γυρίσουμε σπίτι μεταφέρουμε το ηχητικό ή οπτικοακουστικό αρχείο στον υπολογιστή μας και το αντιγράφουμε σε ένα ή περισσότερους σκληρούς δίσκους.
– Το κείμενο που θα συντάξουμε με βάση τη συνέντευξη, θα πρέπει να το δώσουμε στον πληροφορητή μας και αφού μας δώσει την έγκρισή του μπορούμε να το ανεβάσουμε στο blog. (Το εν λόγω κείμενο μπορεί να είναι μια μεθοδική «συρραφή» των πληροφοριών που μας δόθηκαν σε ένα κείμενο, μπορεί όμως να μεταφέρει τα λόγια του ομιλητή και του ερευνητή ακριβώς όπως ειπώθηκαν με τα γραμματικά και συντακτικά λάθη, τους ιδιωματισμούς, τους δισταγμούς, τις σιωπές, τις συναισθηματικές αντιδράσεις.)