Η χρυσή λίρα

Τα περασμένα χρόνια ένα πολύ μεγάλο θέμα ήταν το προξενιό! Το προξενιό πάντα ήταν θέμα των πατεράδων! Στη συγκεκριμένη ιστορία η «ράτσα» όλων ήταν Σαρακατσάνικη και εκείνα τα χρόνια δεν εννοείτο

Σαρακατσάνος να πάρει κοπέλα από άλλη ράτσα και το αντίστροφο.
Ιανουάριος 1957
Εκείνες τις ήμερες ήταν στα σκαριά το προξενιό δύο νέων: του Δημητρίου Γούλα από τον Πολύσιτο Ξάνθης και τις Δημητρούλας Κίτσου από τον Ίασμο Ροδόπης.
Ένα βράδυ πριν το οριστικοποιήσουν ο Πατέρας του υποψήφιου γαμπρού Γεώργιος Γούλας βλέπει στον ύπνο του ότι περπατούσε στον Ίασμο (το χωριό της μέλλουσας νύφης) και βρίσκει στο δρόμο μια χρυσή λίρα, την αρπάζει αμέσως, την βάζει στην τσέπη του παλτού και την φέρνει στον Πολύσιτο.
Ξυπνάει ο Πατέρας του γαμπρού και λέει στην γυναίκα του Αθανασία Γούλα:
-«Ε γριά! Την θυγατέρα του Αποστόλου του Κιτσά θα πάρουμε νυφ! Είναι χρυσή κοπέλα και θα μας κάνει μεγάλο καλό! Τα Κιτσέικα κορίτσια όπου πάνε νύφες κάνουν νοικοκυριό!»

Αριστερά στη φωτογραφία ο Γεώργιος Γούλας που είδε το σημαδιακό όνειρο. Δίπλα του η γυναίκα του, Αθανασία.


Στις 17 Ιανουαρίου του 1957 τελέστηκε ο γάμος των δυο νέων του Δημητρίου Γούλα και τις Δημητρούλας -πλέον- Γούλα.

Το νεόνυμφο ζεύγος Δημητρίου και Δημητρούλας Γούλα.


Η ζωή όμως, γεμάτη εκπλήξεις είναι …
Αρχές Απριλίου 2019 Πολύσιτος
Ο Θεολόγης Β. (ηλικιωμένος συγχωριανός) που είναι στα τελευταία του, λίγες μέρες πριν το θάνατό του έλεγε στην σύζυγο του: -«Ετοίμασέ μου το κοστούμι, θα φύγουμε!»
Η γυναίκα του απορούσε «με ποιον θα φύγει?»
10 Απριλίου 2019 Πολύσιτος
Πρωινές ώρες ο ετοιμοθάνατος Θεολόγης Β. φεύγει…
15:30 μ.μ. Ο Δημήτριος Γούλας (ο γαμπρός της ιστορίας με το προξενιό – ηλικιωμένος πλέον) φεύγει και αυτός από τη ζωή.
Γίνεται πρώτα η κηδεία του Θεολόγη Β. και έπειτα του Δημητρίου Γούλα. Τότε όμως έρχεται στο φως μια ιστορία που η μόνη που την ήξερε ήταν η σύζυγος του Θεολόγη Β.
Στις 17 Ιανουαρίου του 1957 τελέστηκε στην εκκλησιά του Πολυσίτου πρώτα ο Γάμος του ζεύγους Β. και έπειτα ο γάμος του ζεύγους Γούλα.
Έτσι και στο τέλος των δυο αυτών ανδρών που έφυγαν από τη ζωή την ίδια ήμερα, πρώτα έφυγε από τη ζωή ο Θεολόγος Β. και έπειτα ο Δημήτριος Γούλας όπως και τότε πρώτα μπήκε γαμπρός στην εκκλησιά ο Θεολόγης Β. και έπειτα ο Δημήτριος Γούλας. Πρώτα μπήκε κεκοιμημένος ο Θεολόγης Β. και έγινε η τελετή του και έπειτα έγινε η τελετή του Δημητρίου Γούλα στην ίδια εκκλησιά όπως και τότε στους γάμους τους.
Η ζωή κάνει μεγάλες εκπλήξεις!

Πληροφορητής: Ραφαήλ Γούλας

About asimantiellada

Ιστορίες & αφηγήσεις από το παρελθόν

Σχολιάστε